sobota, 25 kwietnia 2015

Nalewka orzechowa

Orzechówka, która ma właściwości lecznicze. Niezastąpiona przy problemach żołądkowych. Dla mnie najważniejsze, że orzechowa i tyle. Wiadomo przecież jak uwielbiam wszystko co orzechowe.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • niedojrzałe orzechy włoskie (zielone) 8 sztuk
  • wódka czysta 1/2 l
  • cukier 4 łyżki

Sposób wykonania:
Orzechy włoskie pokroić na ćwiartki lub ósemki.* Włożyć do szklanego słoja, zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
W tym czasie co kilka dni potrząsać słojem. Po sześciu tygodniach płyn powinien mieć ciemnobrunatny kolor. Wówczas należy go przecedzić przez gazę i wlać do butelek.
Orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie, aby puściły sok.
Powstały syrop, jak poprzedni płyn alkoholowy, przecedzić przy użyciu gazy. Połączyć ze sobą syrop i zlany wcześniej alkohol, wymieszać, odstawić na dwa tygodnie do sklarowania.
Po tym czasie klarowną nalewkę zamknąć w butelkach i przechowywać w ciemnym miejscu.
Pełny smak nalewki uzyskujemy po 10 miesiącach leżakowania.

*Do krojenia orzechów najlepiej założyć gumowe rękawiczki, w przeciwnym razie ciężko będzie domyć dłonie.

Życzę cierpliwości sobie i Wam!




... po sześciu tygodniach ...

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.