Składniki, których będziemy potrzebować:
- niedojrzałe orzechy włoskie (zielone) 8 sztuk
- wódka czysta 1/2 l
- cukier 4 łyżki
Sposób wykonania:
Orzechy włoskie pokroić na ćwiartki lub ósemki.* Włożyć do szklanego słoja, zalać wódką, odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
W tym czasie co kilka dni potrząsać słojem. Po sześciu tygodniach płyn powinien mieć ciemnobrunatny kolor. Wówczas należy go przecedzić przez gazę i wlać do butelek.
Orzechy zasypać cukrem i odstawić jeszcze na 2 tygodnie, aby puściły sok.
Powstały syrop, jak poprzedni płyn alkoholowy, przecedzić przy użyciu gazy. Połączyć ze sobą syrop i zlany wcześniej alkohol, wymieszać, odstawić na dwa tygodnie do sklarowania.
Po tym czasie klarowną nalewkę zamknąć w butelkach i przechowywać w ciemnym miejscu.
Pełny smak nalewki uzyskujemy po 10 miesiącach leżakowania.
*Do krojenia orzechów najlepiej założyć gumowe rękawiczki, w przeciwnym razie ciężko będzie domyć dłonie.
Życzę cierpliwości sobie i Wam!
... po sześciu tygodniach ... |
orzechówka świetna :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się całkowicie :D
Usuń