Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna 1/2 kg
- mleko 200 ml
- drożdże 5 dkg
- cukier 4 łyżki
- jajka 1 sztuka
- żółtka 2 sztuki
- margaryna 1 łyżka (kopiata)
- szczypta soli
- masło 4 dkg
- cukier 4 dkg
- mąka pszenna 8 dkg
- brzoskwinie z syropu 3 połówki
- dżem z pigwy 2 łyżeczki
- białko do posmarowania drożdżówek
Sposób wykonania:
Do garnuszka wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy połowę mleka przewidzianego do ciasta, wsypujemy 10 dkg mąki i łyżkę cukru. Całość ucieramy łyżką do jednolitej konsystencji, następnie odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoił swoją objętość.
Do malaksera wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy resztę cukru i mleka, jajko, żółtka oraz szczyptę soli. Jeżeli zaczyn jest wyrośnięty dokładamy go do przygotowanych składników. Całość miksujemy 2 minuty. Następnie do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i ponownie miksujemy ciasto do połączenia składników (maksymalnie 60 sekund).
Zarobione ciasto nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowego, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Formujemy z niego kulki wielkości jajka i układamy je na drewnianej deseczce posypanej mąką. Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. W miseczce mieszamy cukier z mąką, dodajemy roztopione, ale nie gorące masło. Całość zagniatamy dłonią do połączenia składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy kruszonką, przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy 20 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni.
W oczekiwaniu na pyszne bułeczki kroimy w drobną kosteczkę nasze połówki brzoskwiń i mieszamy je z dżemem pigwowym.
Upieczone drożdżówki odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na połowę, przekładamy nadzieniem owocowym.
Uwaga 1: Z podanych proporcji wychodzi około 15 drożdżówek.
Uwaga 2: Bułeczki z kruszonką smakują równie wspaniale bez nadzienia. Sama zjadłam dwie zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie ciepłe... pychotka.
Smacznego.
Wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
U nas już po nich ani śladu :( Pozdrawiam również :)
UsuńWyglądają tak apetycznie, z chęcią bym taką zjadła, uwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie drożdżówki :)
UsuńNiezwykle apetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńZniknęły i teraz musiałam upiec sernik :)
UsuńSuper! Kradnę jedną ;)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuń