piątek, 24 kwietnia 2015

Warzywna sałatka na jogurcie


U mnie zawsze znajdze się coś z buraczkami. Świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki 10 sztuk
  • buraczki czerwone kiszone 5 sztuk
  • cebulki marynowane 3 łyżki
  • ogórki konserwowe 4 sztuki
  • jajka 3 sztuki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • przyprawa do ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • posiekana nać pietruszki 1 łyżeczka

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, usmażyć na oliwie z oliwek, wcześniej posolić, przyprawić pieprzem i przyprawą do ziemniaków.
Upieczone ziemniaki wystudzić. Ogórki pokroić w kostkę, buraczki w półplasterki. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na połówki lub ćwiartki.

W misce wymieszać pokrojone warzywa, ziemniaki, cebulkę z zalewy, posiekaną nać pietruszki, rozdrobniony czosnek oraz jogurt.
Gotową sałatkę przybrać połówkami gotowanych jajek.

Smacznego.




2 komentarze:

  1. Niezwykle interesujace polaczenie, musze koniecznie wypróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam i dziękuję bardzo za komentarz. Pozdrawiam serdecznie. 😘

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.