poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Filet z kurczaka faszerowany jarmużem

Gdy byłam mała, w ogrodzie rósł jarmuż. Pamiętam, że moja mama traktowała go głównie jako "zielsko" dekoracyjne, skądinąd bardzo ładne. Moim zdaniem dużo bardziej efektowne niż zielona sałata, która go z czasem wyparła z półmisków. Dzisiaj jarmuż wraca jako zdrowa, wartościowa roślinka. U mnie pojawia się jako składnik farszu i to pysznego farszu. Spróbujcie takiego połączenia, bo warto!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
farsz:
  • jarmuż 50g
  • masło 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypta soli
  • pieprz czarny mielony
  • mozzarella 100g
  • podgrzybek marynowany 50g
dodatkowo:
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Jarmuż myjemy, osuszamy na sicie. Podgrzybki i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Jarmuż siekamy drobno, podsmażamy na maśle, doprawiając solą, pieprzem
i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, następnie odstawiamy do wystudzenia. Zimny jarmuż łączymy z mozzarellą i grzybkami.

Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy niepotrzebne błonki. W każdej, przy użyciu noża, nacinamy kieszeń, którą wypełniamy farszem. Tak przygotowane mięso oprószamy pieprzem, solimy, po czym smażymy na tłuszczu, po 10 minut z każdej strony.
Upieczone filety kroimy w plasterki, podajemy!

Smacznego.



 

2 komentarze:

  1. mmmm, jakie apetyczne mięsko!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kombinowałam co zrobić z jarmużem i padło na filety faszerowane :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.