poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Francuskie ruloniki z tuńczykiem

Smaczna, rybna przekąska na ciepło. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • czerwona papryka opiekana (w zalewie) 50g
farsz:
  • tuńczyk w sosie własnym (firmy Princes) 130g (po osączeniu)
  • grzybki marynowane (u mnie pieczarki) 130g
  • cebula 50g
  • żółtko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • białko jajka 1 sztuka
  • ziarna sezamu

Sposób wykonania: 

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz:
Tuńczyka osączamy z zalewy, grzybki mielimy w maszynce, tak aby powstała masa o jednolitej konsystencji. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia, studzimy. Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku.

 

Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy, smarujemy rybnym farszem. Z jednej strony ciasta, przy brzegu, układamy pasek wykrojony z papryki, aby uzyskać efekt oczka. Całość zwijamy w rulon, smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy ziarnami sezamu, tniemy na kawałki o szerokości 3 cm.
 





Nasze zawijaski układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, w sporych odstępach ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia znacznie zwiększy swoją objętość.
Ruloniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez około 20 minut.

Przekąska może być podana zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie komponuje się z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.