czwartek, 23 kwietnia 2015

Makaronowy mix zapiekany pod pierzynką z parmezanu

Dzisiaj polecam przepis na makaron zapiekany z kurczakiem, porem i pomidorami. Wszystko pokryte warstwą pysznego serka.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • makaron uszka i świerki 500g (250g + 250g)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • por 1 sztuka
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • masło 2 łyżki
  • słodka mielona papryka 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • tarty parmezan 200 g
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypiorek 1 pęczek
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę (dość grubą), solimy, oprószamy pieprzem i mieloną papryką. Następnie smażymy przez 15 minut na oliwie z oliwek. Na 5 minut przed koniec smażenia dodajemy pokrojonego w półplasterki pora.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Uwaga: Możemy użyć jednego rodzaju makaronu. Jeśli używamy dwóch rodzajów to zadbajmy o to, aby miały zbliżony czas gotowania, wówczas nie będziemy musieli gotować ich w oddzielnych naczyniach.


W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ugotowany makaron i mięso z porem, dodajemy pomidory z puszki. Całość delikatnie, ale starannie mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy tartym parmezanem i siekanym szczypiorkiem. Makaron zapiekamy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia sera.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.