Składniki, których będziemy potrzebować:
- makaron uszka i świerki 500g (250g + 250g)
- podwójna pierś z kurczaka
- por 1 sztuka
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- masło 2 łyżki
- słodka mielona papryka 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- tarty parmezan 200 g
- sól
- pieprz czarny mielony
- szczypiorek 1 pęczek
Mięso myjemy, kroimy w kostkę (dość grubą), solimy, oprószamy pieprzem i mieloną papryką. Następnie smażymy przez 15 minut na oliwie z oliwek. Na 5 minut przed koniec smażenia dodajemy pokrojonego w półplasterki pora.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Uwaga: Możemy użyć jednego rodzaju makaronu. Jeśli używamy dwóch rodzajów to zadbajmy o to, aby miały zbliżony czas gotowania, wówczas nie będziemy musieli gotować ich w oddzielnych naczyniach.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ugotowany makaron i mięso z porem, dodajemy pomidory z puszki. Całość delikatnie, ale starannie mieszamy, doprawiamy do smaku, posypujemy tartym parmezanem i siekanym szczypiorkiem. Makaron zapiekamy pod przykryciem do momentu rozpuszczenia sera.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.