Składniki, których będziemy potrzebować:
- wątroba wieprzowa 1 kg
- jabłka 4 sztuk
- cebula 1 sztuka
- smalec 100 g
- mąka 100 g
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Jabłka umyć, trzy sztuki zostawić w skórce, podzielić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Jedno jabłko obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z utartym jabłkiem, usmażyć na oddzielnej patelni, przyprawiając solą i pieprzem.
Wątrobę wieprzową umyć, oczyścić z błon, pokroić w plastry (ok. 2cm), oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. Natychmiast po obtoczeniu usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Pod koniec smażenia posolić, dodać cząstki jabłek, patelnię przykryć i wszystko razem podduszać przez chwilę, aby jabłka lekko zmiękły, ale się nie rozpadały.
Wątróbkę podawać z jabłkami i cebulą, ziemniaczkami, ryżem, itp.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.