czwartek, 23 kwietnia 2015

Wątróbka wieprzowa z jabłkiem i cebulą

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście wątróbki, to polecam właśnie w takiej odsłonie. Soczysta, aromatyczna, po prostu pyszna.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • wątroba wieprzowa 1 kg
  • jabłka 4 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • smalec 100 g
  • mąka 100 g
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Jabłka umyć, trzy sztuki zostawić w skórce, podzielić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Jedno jabłko obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka, wymieszać z utartym jabłkiem, usmażyć na oddzielnej patelni, przyprawiając solą i pieprzem.

Wątrobę wieprzową umyć, oczyścić z błon, pokroić w plastry (ok. 2cm), oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące. Natychmiast po obtoczeniu usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Pod koniec smażenia posolić, dodać cząstki jabłek, patelnię przykryć i wszystko razem podduszać przez chwilę, aby jabłka lekko zmiękły, ale się nie rozpadały.

Wątróbkę podawać z jabłkami i cebulą, ziemniaczkami, ryżem, itp.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.