Przepis na barszcz, kliknij tutaj lub tutaj :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
- mąka 70 dkg
- jajko 1 sztuka
- sól
- woda 1 szklanka
- łopatka wieprzowa 1.5 kg
- kapusta biała 70 dkg
- cebula 1 sztuka
- smalec 25 dkg
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Farsz: Białą kapustę ugotować do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, następnie odcisnąć z niej wodę.
Mięso gotować przez godzinę, również w wodzie z dodatkiem soli, ostudzić. Kapustę i mięso zmielić w maszynce.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. W końcowej fazie dodać mięso z kapustą. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: Z podanych składników, na stolnicy, zarobić ciasto. Rozwałkować dość cienko, pokroić na kwadraty 3x3 cm, łyżeczką nakładać nadzienie.
Składać po przekątnej i mocno zlepiać. Następnie złączyć ze sobą końce podstawy powstałego trójkąta. Gotować w osolonej wodzie, około 3 minuty
od momentu gdy uszka wypłyną do góry.
Podawać z barszczem czerwonym.
Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 150 sztuk uszek. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości uszka zrobicie. U mnie w domu raczej robimy duuuże "uszy" :))
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.