środa, 22 kwietnia 2015

Uszka z mięsem

Pyszne domowe uszka z mięsem plus czerwony pikantny barszczyk. Nic więcej mi nie trzeba. 
Przepis na barszcz, kliknij tutaj lub tutaj :)

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:

  • mąka 70 dkg
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • woda 1 szklanka
farsz:
  • łopatka wieprzowa 1.5 kg
  • kapusta biała 70 dkg
  • cebula 1 sztuka
  • smalec 25 dkg
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Farsz: Białą kapustę ugotować do miękkości, w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, następnie odcisnąć z niej wodę.
Mięso gotować przez godzinę, również w wodzie z dodatkiem soli, ostudzić. Kapustę i mięso zmielić w maszynce.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu. W końcowej fazie dodać mięso z kapustą. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto: Z podanych składników, na stolnicy, zarobić ciasto. Rozwałkować dość cienko, pokroić na kwadraty 3x3 cm, łyżeczką nakładać nadzienie.
Składać po przekątnej i mocno zlepiać. Następnie złączyć ze sobą końce podstawy powstałego trójkąta. Gotować w osolonej wodzie, około 3 minuty
od momentu gdy uszka wypłyną do góry.

Podawać z barszczem czerwonym.

Uwaga: Z podanych proporcji wyszło mi 150 sztuk uszek. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości uszka zrobicie. U mnie w domu raczej robimy duuuże "uszy" :))

Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.