sobota, 16 maja 2015

Drożdżówki z rabarbarem

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Mniam, mniam... Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • rabarbar 1/2 kg
  • cukier 5 łyżek
ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 50 dkg
  • cukier 5 łyżek
  • drożdże instant 1 opakowanie
  • mleko 250 ml
  • margaryna 1 łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 2 sztuki
dodatkowo:
  • surowe białko 1 sztuka
  • cukier puder


Sposób wykonania:
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy 5 łyżkami cukru, odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy drożdże instant, żółtka, jajko, wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy, wykrawamy z niego krążki o średnicy około 7 cm. W środku każdego krążka palcem robimy wgłębienie,
do którego wkładamy łyżkę posiekanych owoców (wcześniej odsączonych z nadmiaru soku). Brzegi krążków smarujemy roztrzepanym białkiem.
Przygotowane drożdżówki odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ciepłe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.




Uwaga: Z podanych proporcji udało mi się wypiec 15 drożdżówek.

Smacznego.



Rabarbarowa rewolucja

4 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.