Składniki, których będziemy potrzebować:
- rabarbar 1/2 kg
- cukier 5 łyżek
- mąka pszenna 50 dkg
- cukier 5 łyżek
- drożdże instant 1 opakowanie
- mleko 250 ml
- margaryna 1 łyżka
- jajko 1 sztuka
- żółtko 2 sztuki
- surowe białko 1 sztuka
- cukier puder
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy 5 łyżkami cukru, odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy ciasto.
Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy drożdże instant, żółtka, jajko, wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy, wykrawamy z niego krążki o średnicy około 7 cm. W środku każdego krążka palcem robimy wgłębienie,
do którego wkładamy łyżkę posiekanych owoców (wcześniej odsączonych z nadmiaru soku). Brzegi krążków smarujemy roztrzepanym białkiem.
Przygotowane drożdżówki odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ciepłe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: Z podanych proporcji udało mi się wypiec 15 drożdżówek.
Smacznego.
Po prostu boskie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńUwielbiam rabarbar! Drożdżówki wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, domowe najlepsze :)
Usuń