piątek, 1 maja 2015

Jajka poszetowe z sosem szparagowym

Delikatne, bardzo smaczne połączenie. Całości charakteru nadaje lekko słony ser biały wędzony, którego użyłam do sosu. Spróbujcie tego zestawienia, bo moim skromnym zdaniem jest warte grzechu :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 4 sztuki
  • sól 1 łyżeczka
  • ocet 1 łyżka
  • woda około 1 litra
sos szparagowy z serem wędzonym:
  • szparagi zielone 5 sztuk
  • masło 2 łyżki
  • ser biały wędzony 100g
  • czosnek świeży 2 ząbki
  • śmietana kremówka (36%) 3- 4 łyżki
  • pieprz biały mielony

Sposób wykonania:
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn, pokroić na kawałki.
 

W rondelku rozgrzać masło, wrzucić szparagi, obrany czosnek, podsmażać przez chwilę. Następnie wlać 1/4 szklanki wody, całość dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie wlać śmietankę, dodać ser wędzony, gotować do momentu rozpuszczenia sera. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, wystudzić, zblendować. Przed podaniem podgrzać.

 

Teraz czas przygotować jajka poszetowe, czyli jajka w koszulkach. Nie jest to takie trudne, wbrew pozorom. Chociaż przyznam, że za każdym razem trochę się stresuję podczas ich przyrządzania.
Wracając do tematu, należy:
Zagotować wodę z solą i octem. Jajko wbić do szklaneczki, wlać do wrzącej wody (tuż nad powierzchnią), gotować 3 minuty. Ugotowane jajko wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Analogicznie postępować z kolejnymi jajkami.
Podawać z sosem szparagowym.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. I to jest idealnie ugotowane jajko, takie jakie mi jeszcze nigdy nie wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.