Składniki, których będziemy potrzebować:
biszkopt:
- jajka 3 sztuki
- mąka 7.5 dkg
- cukier 15 dkg
- śmietanka 36% 500 ml
- cukier puder 1 łyżka
- galaretka agrestowa 1 opakowanie
- galaretka truskawkowa 1 opakowanie
- puszka brzoskwiń
- galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Czerwoną galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Gdy galaretka stężeje, pokroić ją w grubszą kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, również pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić, dodać łyżkę cukru pudru, brzoskwinie i kawałki czerwonej galaretki. Wszystko delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, schłodzić. Gdy będzie zimna połączyć ją z masą ze śmietanki. Całość wylać na zimny biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało.
Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Galaretką zalać ciasto.
Uwaga: Zanim zaleję ciasto galaretką zawsze czekam na moment, gdy jest ona na tyle gęsta, aby nie wlewała się tam gdzie nie chcę, np. pod biszkopt, jednocześnie żeby była na tyle płynna, aby na cieście nie było widać grudek z galaretki.
Smacznego.
Ciasto kusi swoim wyglądem, jak tylko pojawią się truskawki na pewno je zrobię ;)
OdpowiedzUsuńKarolinko bardzo się cieszę, że Cię skusiło :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńU mnie w domu funkcjonuje to ciasto pod taką samą nazwą, choć ja robię bez biszkoptu i galaretki na górze. Z kolei u męża w domu rodzinnym mówią na to salceson.. ja zdecydowanie wolę ptasie mleczko :D
OdpowiedzUsuńU nas salceson to zupełnie inne ciasto, z czekoladą i herbatnikami, ale każdy ma swoje rodzinne nazewnictwo kulinarne ;)
Usuńmaka i cukier
OdpowiedzUsuńmoge prosic prosciej zamiast tych dkg
Jeśli nie masz wagi kuchennej to przyjmij, że 1 łyżka stołowa to 2 dkg mąki i 3 dkg cukru. Ja tak robiłam i dobrze się sprawdzało.
Usuń