piątek, 1 maja 2015

Ptasie mleczko

Lekkie, pyszne ciasto. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.

Składniki, których będziemy potrzebować:
biszkopt:

  • jajka 3 sztuki
  • mąka 7.5 dkg 
  • cukier 15 dkg
masa: 
  • śmietanka 36% 500 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • galaretka agrestowa 1 opakowanie
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • puszka brzoskwiń
dodatkowo:
  • galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
Sposób wykonania:
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Czerwoną galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Gdy galaretka stężeje, pokroić ją w grubszą kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, również pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić, dodać łyżkę cukru pudru, brzoskwinie i kawałki czerwonej galaretki. Wszystko delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, schłodzić. Gdy będzie zimna połączyć ją z masą ze śmietanki. Całość wylać na zimny biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało.
Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Galaretką zalać ciasto.

Uwaga: Zanim zaleję ciasto galaretką zawsze czekam na moment, gdy jest ona na tyle gęsta, aby nie wlewała się tam gdzie nie chcę, np. pod biszkopt, jednocześnie żeby była na tyle płynna, aby na cieście nie było widać grudek z galaretki.

Smacznego.


6 komentarzy:

  1. Ciasto kusi swoim wyglądem, jak tylko pojawią się truskawki na pewno je zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolinko bardzo się cieszę, że Cię skusiło :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. U mnie w domu funkcjonuje to ciasto pod taką samą nazwą, choć ja robię bez biszkoptu i galaretki na górze. Z kolei u męża w domu rodzinnym mówią na to salceson.. ja zdecydowanie wolę ptasie mleczko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas salceson to zupełnie inne ciasto, z czekoladą i herbatnikami, ale każdy ma swoje rodzinne nazewnictwo kulinarne ;)

      Usuń
  3. maka i cukier
    moge prosic prosciej zamiast tych dkg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz wagi kuchennej to przyjmij, że 1 łyżka stołowa to 2 dkg mąki i 3 dkg cukru. Ja tak robiłam i dobrze się sprawdzało.

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.