Składniki, których będziemy potrzebować:
- papryka czerwona świeża 1 sztuka
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2- 3 ząbki
- sól
- pieprz czarny mielony
- sos pieczeniowy ciemny 1 opakowanie
- smalec 1 łyżka
Sposób wykonania:
Paprykę pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Wszystkie warzywa podsmażyć na smalcu.
Następnie dolać szklankę wody, dusić warzywa pod przykryciem, aż nieco zmiękną. Sos w proszku utrzeć z 4 łyżkami wody. Gdy zawiesina będzie miała jednolitą
konsystencję wlać ją do rondelka z duszonymi warzywami. Sos mieszać powoli do momentu aż zgęstnieje. Jeżeli nasz smak tak nam dyktuje, całość doprawić sola i pieprzem.
Uwaga: W zależności od tego jaką gęstość sosu preferujemy, można dodać trochę mniej lub więcej wody, niż podaję.
Sos podawać do mięsa.
Smacznego.
Wygląda świetnie :) Dziś robię karczek, więc będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :)
UsuńJa też czasem używam gotowca :)
OdpowiedzUsuńChyba każdemu z nas to się zdarza :)
UsuńCzasem też sięgam po gotowce i wcale tego nie ukrywam. :) A danie wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Elu, czasami trzeba coś wykombinować na szybko :)
Usuń