piątek, 1 maja 2015

Zupa warzywna z kabanosem

Zdarzają się jeszcze, niestety, chłodne dni. A wówczas najlepiej zjeść talerz gorącej zupy. Może więc skusicie się na szybką i smaczną zupkę z kabanosem wieprzowym.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • por 1/2 sztuki
  • kabanosy dowolne (u mnie wieprzowe) 300g
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • ziemniaki 8 sztuk
  • papryczka chili 1/2 sztuki (można również użyć chili w proszku 1/2 łyżeczki)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • suszony tymianek 1 łyżeczka (płaska)
  • cukier brązowy 1 łyżka (płaska)
  • śmietana 18% 2 łyżki
dodatkowo:
  • świeży tymianek
 
Sposób wykonania:
Przygotowujemy półprodukty: Myjemy i obieramy warzywa, kabanosy kroimy na kawałki o długości 2 cm. ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pora i marchew w talarki.
W garnku przeznaczonym na zupę rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej ziemniaki z marchewką, które oprószamy pieprzem i suszonym tymiankiem, solimy.
Całość smażymy 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy brązowy cukier. Gdy ten się skarmelizuje do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy chili. Zupę gotujemy do
miękkości ziemniaków, czyli mniej więcej 20 minut.
W tym czasie w oddzielnym naczyniu, na pozostałej oliwie, podsmażamy pora z cebulą. Po kilku minutach, gdy zauważymy, że warzywa nabierają szklistości, dodajemy
pokrojone kabanosy. Całość smażymy kolejne kilka minut.
Pora z kabanosami dodajemy do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, a pewnie tak właśnie jest po dodaniu pora,
dolewamy jeszcze 500 ml wody (tak było w moim przypadku). Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, dekorujemy świeżym tymiankiem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.