Składniki, których będziemy potrzebować:
- por 1/2 sztuki
- kabanosy dowolne (u mnie wieprzowe) 300g
- cebula 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- ziemniaki 8 sztuk
- papryczka chili 1/2 sztuki (można również użyć chili w proszku 1/2 łyżeczki)
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- suszony tymianek 1 łyżeczka (płaska)
- cukier brązowy 1 łyżka (płaska)
- śmietana 18% 2 łyżki
- świeży tymianek
Przygotowujemy półprodukty: Myjemy i obieramy warzywa, kabanosy kroimy na kawałki o długości 2 cm. ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, pora i marchew w talarki.
W garnku przeznaczonym na zupę rozgrzewamy łyżkę oliwy. Podsmażamy na niej ziemniaki z marchewką, które oprószamy pieprzem i suszonym tymiankiem, solimy.
Całość smażymy 5 minut, ciągle mieszając. Następnie dodajemy brązowy cukier. Gdy ten się skarmelizuje do garnka wlewamy 1 litr wody, dodajemy chili. Zupę gotujemy do
miękkości ziemniaków, czyli mniej więcej 20 minut.
W tym czasie w oddzielnym naczyniu, na pozostałej oliwie, podsmażamy pora z cebulą. Po kilku minutach, gdy zauważymy, że warzywa nabierają szklistości, dodajemy
pokrojone kabanosy. Całość smażymy kolejne kilka minut.
Pora z kabanosami dodajemy do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, a pewnie tak właśnie jest po dodaniu pora,
dolewamy jeszcze 500 ml wody (tak było w moim przypadku). Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia, wlewamy śmietanę i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.
Zupę podajemy ze świeżym pieczywem, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.