Składniki, których będziemy potrzebować:
- rabarbar 1 kg (po obraniu)
- kandyzowana skórka pomarańczowa 1 łyżka
- cukier 500 g
- żelfix (2:1) 1 opakowanie
Sposób wykonania:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W tej postaci wrzucamy do garnka, zasypujemy połową cukru, przewidzianego w przepisie, starannie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dlaczego tak akurat robimy?
Rabarbar jest dość twardy, w cukrze ładnie skruszeje i szybko rozpadnie się w gotowaniu.
Następnego dnia rano owoce łączymy z resztą cukru, gotujemy na wolnym ogniu przez 10- 15 minut, od momentu zagotowania. Dodajemy skórkę pomarańczową, żelfix. Całość dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.