poniedziałek, 8 czerwca 2015

Dżem rabarbarowy ze skórką pomarańczową

W zeszłym roku robiłam dżem rabarbarowy po raz pierwszy. Domownikom bardzo posmakował, więc w tym roku pokusiłam się o nową porcję takich pyszności, choć w nieco zmienionej formie. Inspiracją był dla mnie przepis zamieszczony na blogu Obżarciuch.
Składniki, których będziemy potrzebować:

Sposób wykonania:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W tej postaci wrzucamy do garnka, zasypujemy połową cukru, przewidzianego w przepisie, starannie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dlaczego tak akurat robimy?
Rabarbar jest dość twardy, w cukrze ładnie skruszeje i szybko rozpadnie się w gotowaniu.
Następnego dnia rano owoce łączymy z resztą cukru, gotujemy na wolnym ogniu przez 10- 15 minut, od momentu zagotowania. Dodajemy skórkę pomarańczową, żelfix. Całość dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.

 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.