poniedziałek, 8 czerwca 2015

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

Połączenie dwóch letnich, wspaniałych smaków, które według mnie idealnie się uzupełniają. Słodka truskawka i kwaskowaty rabarbar tworzą duet doskonały. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • truskawki 1 kg
  • rabarbar 1/2 kg
  • cukier 1/2 kg
  • żelfix (2:1) 1.5 opakowania

 

Sposób wykonania:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W tej postaci wrzucamy do garnka, zasypujemy połową cukru, przewidzianego w przepisie, starannie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dlaczego tak akurat robimy?
Rabarbar jest dość twardy, w cukrze ładnie skruszeje i szybko rozpadnie się w gotowaniu.
 


Truskawki myjemy, osączamy na sicie, pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki, zasypujemy drugą połową cukru.
 










Następnego dnia rano owoce łączymy ze sobą, gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż się rozpadną, dodajemy żelfix, starannie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty.

 








Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.











Polecam również kompot rabarbarowo- truskawkowy.

Smacznego.


Milion Smaków Truskawek - druga edycja

4 komentarze:

  1. domowe dżemy są najlepsze :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko pewnie, że tak. Ja już rabarbar i truskawki mam podrobione i kombinuję co by tu jeszcze wsadzić do słoiczka :)

      Usuń
  2. Fajny dżemik, nie ma jak własna produkcja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stopniowo zaczynam wpadać w szał przetworów :P

      Usuń

DZIĘKUJĘ ZA KOMENTARZE I ODWIEDZENIE MOJEGO BLOGA.