poniedziałek, 29 czerwca 2015

Dżem truskawkowy

Jeszcze raz truskaweczki, czyli domowych przetworów ciąg dalszy.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeże truskawki 2 kg
  • cukier 1 kg
  • żelfix 2 opakowania

Sposób wykonania:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na połówki. Owoce wymieszać z żelfixem, smażyć do momentu zagotowania. Wówczas dodać cukier.
Całość smażyć 4- 5 minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, wciąż mieszać, aby zniknęła piana, która pojawiła się na wierzchu w czasie gotowania.
Gotowy dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut.

Uwaga 1: Nie trzeba pasteryzować.

Uwaga 2: Z podanych proporcji wyszło 8 małych (ok. 300g) słoiczków dżemu.

Smacznego.




Takie kanapeczki lubimy najbardziej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.