Składniki, których będziemy potrzebować:
- bób 1 kg
- masło 3 łyżki
- margaryna 1 łyżka
- bułka tarta 5 łyżek
- ser żółty 100- 150 g
- sól
Sposób wykonania:
Bób płuczemy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W rondelku rozpuszczamy masło z margaryną. Całość podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz nabierze delikatnie złotego kolorku i będzie pięknie pachniał.
Tu następuje odpowiedni czas, aby dodać bułkę tartą, którą mieszamy z masłem i smażymy przez chwilę do momentu jej zrumienienia.
Następnie dodajemy bób, wszystko razem mieszamy i podgrzewamy przez chwilkę.
Bób podajemy na ciepło, posypany obficie serem żółtym.
Smacznego.
Ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu :)
Usuń