niedziela, 12 lipca 2015

Bób z serem żółtym

U nas w domu, odkąd pamiętam, bób jadało się z bułką tartą zrumienioną na masełku. Tym razem postanowiłam nieco zmienić nasz stary, dobry przepis. 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • bób 1 kg
  • masło 3 łyżki
  • margaryna 1 łyżka
  • bułka tarta 5 łyżek
  • ser żółty 100- 150 g
  • sól

Sposób wykonania:
Bób płuczemy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.



W rondelku rozpuszczamy masło z margaryną. Całość podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz nabierze delikatnie złotego kolorku i będzie pięknie pachniał. 
Tu następuje odpowiedni czas, aby dodać bułkę tartą, którą mieszamy z masłem i smażymy przez chwilę do momentu jej zrumienienia.
Następnie dodajemy bób, wszystko razem mieszamy i podgrzewamy przez chwilkę.
Bób podajemy na ciepło, posypany obficie serem żółtym.

Smacznego.





2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.