Składniki, których będziemy potrzebować:
- ananasy z puszki 4- 5 plasterków
- truskawki 300 g
- mąka 500 g
- drożdże 50 g
- cukier 6 łyżek
- jajka 3 sztuki
- mleko 1 szklanka
- margaryna 100 g
- szczypta soli
Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać jajka i resztę mąki.
Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować owoce. Krążki ananasa pokroić na ćwiartki, truskawki odszypułkować, większe przekroić na połowę.
Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Na cieście układać naprzemiennie ananasy i truskawki. Ciasto piec godzinę, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego.
Wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń