sobota, 18 lipca 2015

Ciasto drożdżowe z ananasami

Ciasto powstało z potrzeby chwili, musiałam jakoś zagospodarować ananasy. W domu miałam drożdże, więc nie było wyjścia, trzeba było upiec ciasto drożdżowe z ananasami.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ananasy z puszki 4- 5 plasterków
  • truskawki 300 g
ciasto:
  • mąka 500 g
  • drożdże 50 g
  • cukier 6 łyżek
  • jajka 3 sztuki
  • mleko 1 szklanka
  • margaryna 100 g
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
Ciasto: Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać jajka i resztę mąki.
Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować owoce. Krążki ananasa pokroić na ćwiartki, truskawki odszypułkować, większe przekroić na połowę.
 

Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Na cieście układać naprzemiennie ananasy i truskawki. Ciasto piec godzinę, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego.


1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.