Składniki, których będziemy potrzebować:
wywar mięsny:
- boczek surowy 1/2 kg
- ziarna pieprzu 6 sztuk
- sól 1 płaska łyżeczka
- woda 2 litry
- koperek 1 pęczek
- nać pietruszki 1/2 pęczka
- liście selera 2 sztuki
- młoda marchewka 4 sztuki
- cebula 1 sztuka
- woda 700 ml
- sól
- pieprz czarny mielony
- kasza manna (grysik) 7 łyżek
Boczek zalewamy wodą. W przepisie podałam 2 litry, ale wszystko zależy od tego jak duży mamy garnek i jak dużo boczku. Generalnie należy wlać tyle wody, ile potrzeba do przykrycia mięsa. Jeżeli mamy mały kawałek boczku wybieramy mniejszy garnek, taki do którego mięso wejdzie dość ciasno. Nie gotujemy 1/2 kg boczku w 5- litrowym garnku.
Boczek gotujemy do miękkości, w wodzie z dodatkiem soli i ziaren pieprzu. Od momentu zagotowania zmniejszamy płomień i garnek przykrywamy do połowy pokrywą.
Koperek dzielimy na połowę. Jedną część drobno siekamy, drugą łączymy z natką pietruszki, listkami selera i związujemy w pęczek za pomocą nici.
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, cebulę po obraniu zostawiamy w całości.
Do garnka wrzucamy pęczek zieleniny, marchew i cebulę. Warzywa zalewamy wodą (700 ml), dajemy odrobinę soli i gotujemy 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy zieleninę i cebulę, wlewamy wywar mięsny, dodajemy grysik i posiekany koperek. Wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut, często mieszając i
uważając aby kasza nie wykipiała. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.