niedziela, 19 lipca 2015

Cukinia panierowana w sezamie

Trochę niewykorzystanej panierki sezamowej oraz świeża cukinia, do tego mało wolnego czasu na przygotowanie konkretnego obiadu. Delikatna, lekka potrawa, typowo letnia i do przygotowania w 15 minut.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukinia 1 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ziarna sezamu + bułka tarta (proporcja 1:1), np. 1/2 szklanki sezamu: 1/2 szklanki bułki tartej
dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Cukinię obrać, pokroić w grube plastry około 2 cm. Jajko wbić na głęboki talerz, dodać sól, pieprz, roztrzepać przy pomocy widelca. W drugim głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą i ziarna sezamu.

Plastry cukinii panierować w jajku, następnie w bułce tartej z sezamem. Smażyć na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem jogurtowym lub ketchupem.

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. pyszności! robię dzisiaj do obiadu. Pozdrawiam!

    http://cotakpachnie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudo. Zjadłabym porcję :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolinko będę chętnie do Ciebie zaglądała. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.