W czasie zimy będzie idealnym dodatkiem do białego sera, do ciast i deserów. Dżem według mojego przepisu nie jest nadmiernie słodki, czuć w nim smak borówek. Nie lubię przetworów, w których cukier zabija cały smak owoców. Jeżeli również preferujecie nieprzesłodzone dżemiki, polecam mój przepis.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- borówki 2 kg
- żelfix (2:1) 2 opakowania
- cukier 600 g
Borówki wysypać na durszlak, delikatnie przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć z wody. Następnie owoce wymieszać z żelfixem i smażyć do momentu zagotowania.
Dodać cukier. Całość smażyć 4- 5 minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, w miarę możliwości usunąć pianę, która wytworzy się na powierzchni dżemu podczas gotowania owoców. Gotowy dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut.
Smacznego.
Taki własny dżemik nie ma sobie równych.
OdpowiedzUsuńElu masz całkowitą rację :)
Usuń