niedziela, 19 lipca 2015

Dżem borówkowy

Uwielbiam borówki, dlatego co roku robię choć kilka słoiczków dżemu borówkowego.
W czasie zimy będzie idealnym dodatkiem do białego sera, do ciast i deserów.  Dżem według mojego przepisu nie jest nadmiernie słodki, czuć w nim smak borówek. Nie lubię przetworów, w których cukier zabija cały smak owoców. Jeżeli również preferujecie  nieprzesłodzone dżemiki, polecam mój przepis.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • borówki 2 kg
  • żelfix (2:1) 2 opakowania
  • cukier 600 g
Sposób wykonania:
Borówki wysypać na durszlak, delikatnie przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć z wody. Następnie owoce wymieszać z żelfixem i smażyć do momentu zagotowania.
Dodać cukier. Całość smażyć 4- 5 minut, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, w miarę możliwości usunąć pianę, która wytworzy się na powierzchni dżemu podczas gotowania owoców. Gotowy dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut.
 

Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.