niedziela, 19 lipca 2015

Niedbałe leczo

Tradycyjne węgierskie leczo z dodatkiem cukinii i patisona.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • parówki wieprzowe 12 sztuk
  • cebula 3 sztuki (duża)
  • pomidory malinówki 6 sztuk
  • papryka żółta (igołomska) 1 kg
  • papryczka czerwona ostra 1 sztuka
  • cukinia 1/2 sztuki (dużej)
  • patison 1 sztuka
  • maggi
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka


Sposób wykonania:
Cukinię i patisona obieramy ze skórki, kroimy na kawałki.
Parówki kroimy w plasterki, podsmażamy na smalcu. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, maggi, sól i pieprz. Gdy parówki i cebula są już lekko zrumienione, dodajemy pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę, kawałki cukinii oraz patisona.
 

Całość podlewamy szklanką wody, gotujemy pod przykryciem przez 10- 15 minut. Jeżeli patison i cukinia są al dente, dodajemy pomidory pokrojone na kawałki.
Wszystko razem gotujemy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy do smaku, podajemy ze świeżym pieczywem.

Uwaga: W moim przepisie do lecza dodaję pomidory w skórce, bo to taka wersja dla domowników. Jeżeli chcecie podać leczo gościom, lepiej pomidorki sparzyć i obrać przed włożeniem do garnka.

Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.