Składniki, których będziemy potrzebować:
- parówki wieprzowe 12 sztuk
- cebula 3 sztuki (duża)
- pomidory malinówki 6 sztuk
- papryka żółta (igołomska) 1 kg
- papryczka czerwona ostra 1 sztuka
- cukinia 1/2 sztuki (dużej)
- patison 1 sztuka
- maggi
- sól
- pieprz czarny mielony
- smalec 1 łyżka
Sposób wykonania:
Cukinię i patisona obieramy ze skórki, kroimy na kawałki.
Parówki kroimy w plasterki, podsmażamy na smalcu. Po chwili dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, maggi, sól i pieprz. Gdy parówki i cebula są już lekko zrumienione, dodajemy pokrojoną paprykę, ostrą papryczkę, kawałki cukinii oraz patisona.
Całość podlewamy szklanką wody, gotujemy pod przykryciem przez 10- 15 minut. Jeżeli patison i cukinia są al dente, dodajemy pomidory pokrojone na kawałki.
Wszystko razem gotujemy jeszcze kilka minut. Przyprawiamy do smaku, podajemy ze świeżym pieczywem.
Uwaga: W moim przepisie do lecza dodaję pomidory w skórce, bo to taka wersja dla domowników. Jeżeli chcecie podać leczo gościom, lepiej pomidorki sparzyć i obrać przed włożeniem do garnka.
Smacznego.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZajadamy się nim od kilku lat. :)
Usuń