Sprawdzi się doskonale jako delikatna kolacja czy ciepła przekąska.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kalarepa 2 sztuki
- cukinia 2 sztuki
- bulion warzywny 250 ml
- jajka ugotowane na twardo 2 sztuki
- serek homogenizowany naturalny 4 łyżki
- świeży koperek
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Kalarepę i cukinie obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny być nie za twarde i nie za miękkie. Dodajemy posiekany koperek, przyprawy. Całość delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze 2- 3 minuty pod przykryciem.
Gulasz podajemy z kleksem serka homogenizowanego i połówką jajka.
Uwaga: Z podanych proporcji uzyskamy 3- 4 porcje gulaszu warzywnego.
Smacznego.
Wiesz, że nigdy nie próbowałam kalarepy? :)
OdpowiedzUsuńTo tu mnie zaskoczyłaś :) Może warto to zmienić? :P Prócz tego gulaszu na blogu znajdziesz przepis na pyszną zupę z kalarepy. Pozdrawiam :)
UsuńKalarepa jest super, fajna kompozycja smakowa :)
OdpowiedzUsuńMimo niewielkiej ilości składników danie jest bardzo smaczne, tak że polecam :)
UsuńZobaczyłam z boku tag: "gulasz z kalarepy", zaciekawiło mnie i rzeczywiście - to super przepis. Nigdy nie robiłam takiego gulaszu, a bardzo lubię kalarepkę. Mam wiele swojej, co prawda w górach wszystko dojrzewa później i jest jeszcze malutka, ale gdy będzie gotowa, to na pewno sobie taki zrobię :-) Juz sobie zapisałam link!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wypatrzyłaś coś dla siebie. Będzie mi bardzo miło, jeśli wrzucisz zdjęcie gotowego dania pod postem i oczywiście koniecznie napisz czy smakowała Wam kalarepka w takim wydaniu.
Usuń