środa, 8 lipca 2015

Torcik biszkoptowy z truskawkami (à la Ptasie mleczko)

Truskawek nigdy dosyć, to powinno być motto, którym się kieruję. Uwielbiam truskawki, są takie słodkie i pachnące. Tak więc, choć ich cena powoli idzie w górę (sezon truskawkowy dobiega końca), skusiłam się jeszcze na te pyszne owoce. Tym bardziej, że na ciasto, które przygotowałam potrzebowałam zaledwie  1/2 kg owoców. Koszt niewielki, a ciasto jak znalazł na upalne dni.
Składniki, których będziemy potrzebować:
biszkopt:

  • jajka 4 sztuki
  • mąka pszenna 100 g
  • cukier 200 g
  • kakao 2 łyżki
masa truskawkowa:
  • śmietanka 30% 300 ml
  • cukier puder 5 łyżek
  • truskawki 500 g (300 g na mus + 200 g pokrojone na połówki)
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • żelatyna 2 łyżki (płaskie)
dodatkowo:
  • dżem truskawkowy 3 łyżki
  • płatki migdałów 100 g (do posypania wierzchu ciasta)
  • migdały mielone 50 g (do obsypania boków ciasta)

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, kakao, całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką*.
Biszkopt wlać do tortownicy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 minut) zmniejszyłam temperaturę na 160 stopni. Upieczony biszkopt lekko przestudzić,
okroić brzeg formy i odpiąć obręcz spinającą**.
Nasze ciasto należy przekroić poziomo na dwa mniej więcej równe krążki.

*Jeżeli mieszamy biszkopt zgodnie z ruchem wskazówki zegara, to konsekwentnie musimy pozostać przy takim mieszaniu. Innymi słowy biszkopt powinno się mieszać nie zmieniając kierunku mieszania. Zapobiega to upadaniu ciasta.

** Biszkopt po upieczeniu zawsze trochę opada. Zbyt późne zdjęcie obręczy spowoduje, że biszkopt opadnie nierównomiernie, a dokładniej opadnie środek a boki będą wstrzymywane przez blaszaną obręcz.

Uwaga: Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

Masa truskawkowa:
Truskawki (300 g) zblendować, dodać cukier puder. Śmietankę ubić, połączyć z musem truskawkowym. Całość delikatnie wymieszać. Część masy (kilka łyżek) odłożyć do oddzielnej miseczki, będzie nam potrzebna do wysmarowania wierzchu i boków ciasta. Do pozostałej masy dodać kawałki truskawek, lekko przemieszać, po czym wstawić masę do lodówki.
Galaretkę truskawkową wymieszać z żelatyną i tę mieszankę rozpuścić w szklance wody, schłodzić. Gdy będzie zimna połączyć ją z masą śmietankowo- truskawkową. Masę wstawić ponownie do lodówki, aby nieco zgęstniała.

W tym czasie na nowo złożyć tortownicę, na jej dno włożyć jeden krążek biszkoptowy, posmarować go dżemem truskawkowym. Jeżeli masa wykazuje oznaki gęstnienia, wlać ją do tortownicy i przyłożyć drugim krążkiem ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie delikatnie, ostrym nożem okroić brzeg formy i odpiąć metalową
obręcz. Wierzch i boki ciasta posmarować odłożoną wcześniej masą, obsypać płatkami migdałów oraz mielonymi migdałami.
Gotowy torcik wstawić do lodówki. Schłodzony smakuje najlepiej.

Smacznego. 





8 komentarzy:

  1. "Niebo w gębie" - Beatko wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne, lubię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudownie!
    Ja ciągle kupuję truskawki, jakbym się chciała najeść na zapas... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Torcik rozpływa sie w ustach. Piekłam go juz wiele razy.

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Karolinko, że torcik smakował. A do Ciebie chętnie będę zaglądała. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.