Składniki, których będziemy potrzebować:
- herbatniki 200 g
- masło 200 g
- śmietanka 36% 250 g
- jogurt naturalny 200 g
- żelatyna 3 łyżeczki
- czerwone porzeczki 10 łyżek
- cukier puder 4 łyżki
- owoce sezonowe (u mnie borówki i porzeczki)
- zielona galaretka 1 opakowanie
Sposób wykonania:
Masło roztopić, herbatniki pokruszyć, aby powstały drobne okruszki. Składniki połączyć ze sobą, masą wyłożyć dno tortownicy.
Owoce opłukać, osączyć z wody. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier i jogurt naturalny, wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Dodać do masy śmietanowej, zamieszać, następnie wsypać czerwone porzeczki.
Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników. Ciasto włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, udekorować owocami (u mnie borówki i czerwone porzeczki),
zalać tężejącą galaretką, ponownie włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego.
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie serniczki!
OdpowiedzUsuń