poniedziałek, 6 lipca 2015

Jogurtowo- śmietanowe ciasto z porzeczkami

Orzeźwiające, letnie ciasto. Najlepiej smakuje mocno schłodzone.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • herbatniki 200 g
  • masło 200 g
  • śmietanka 36% 250 g
  • jogurt naturalny 200 g
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • czerwone porzeczki 10 łyżek
  • cukier puder 4 łyżki
dodatkowo do dekoracji:
  • owoce sezonowe (u mnie borówki i porzeczki)
  • zielona galaretka 1 opakowanie

Sposób wykonania:
Masło roztopić, herbatniki pokruszyć, aby powstały drobne okruszki. Składniki połączyć ze sobą, masą wyłożyć dno tortownicy. 

Owoce opłukać, osączyć z wody. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać cukier i jogurt naturalny, wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, ostudzić. Dodać do masy śmietanowej, zamieszać, następnie wsypać czerwone porzeczki.

Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników. Ciasto włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć, udekorować owocami (u mnie borówki i czerwone porzeczki),
zalać tężejącą galaretką, ponownie włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Smacznego.




2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.