Składniki, których będziemy potrzebować:
- kiełbasa śląska 3 sztuki
- ogórki konserwowe 6 sztuk
- cebula 1 sztuka (duża)
- sól
- pieprz czarny mielony
- suszone oregano
- musztarda sarepska lub rosyjska 2 łyżeczki
- śmietana 18% 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
- smalec 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Kiełbasę ponacinać, aby lepiej nam się smażyła. Włożyć na rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na rumiano. Następnie dodać ogórki pokrojone w półplasterki,
cebulę pokrojoną w piórka. Dusić pod przykryciem przez kilka minut.
W tym czasie z musztardy, mąki i śmietany przygotować zawiesinę, rozprowadzić ją 1/2 szklanki wody.
Usmażoną kiełbasę wyjąć z patelni. Wówczas dopiero wlać zawiesinę musztardową. Sos dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, doprawić suszonym oregano, pieprzem i solą. Ponownie włożyć kiełbasę. Przez chwilę wszystko razem podgrzewać pod przykryciem.
Podawać z młodymi ziemniaczkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.