wtorek, 28 lipca 2015

Sałatka letnia z bundzem

Jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem sera bundz. Od kilku lat jestem jego miłośniczką, uważam że jest pyszny. Lekko słodkawy, świetnie smakuje posypany solą i położony na kanapce posmarowanej masłem. Bundz sprawdza się doskonale w sałatkach, zapiekankach czy jako dodatek do jajecznicy.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mix sałat 1 opakowanie (150 g)
  • pomidory 2 sztuki
  • ogórek gruntowy 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • papryka żółta stożkowa 2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ser bundz 200 g
  • jogurt naturalny 400 g
  • czosnek 3 ząbki

Sposób wykonania:
Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy ją w kostkę, solimy i odstawiamy na 30 minut. Identycznie postępujemy z ogórkami.
Pomidory kroimy na dość grube kawałki, ja kroję najczęściej na ósemki i później każdy kawałek na połowę. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kosteczkę. Po 30 minutach z ogórków i papryki delikatnie odciskamy nadmiar wody. Wszystkie pokrojone warzywa oraz mix sałat mieszamy w misce, dodajemy sól i pieprz.
Następnie sporządzamy sos. Ser bundz kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki łączymy z jogurtem naturalnym.
Gotowym sosem zalewamy warzywa, całość delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Sałatka smakuje świetnie jako dodatek obiadowy. Może również z powodzeniem stać się samodzielnym daniem. U mnie w towarzystwie zapiekanek.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.