wtorek, 14 lipca 2015

Kurczak na soli pieczony

Danie nie wymagające dużego nakładu sił, nie pochłaniające naszego czasu, generalnie mało z nim zachodu. Mowa oczywiście o kurczaku pieczonym na grubej warstwie soli. Sposób podpatrzony na blogu Ewy, podaję z moimi małymi zmianami. Bardzo aromatyczne, kruche mięsko, super chrupiąca skórka.
Jeżeli obawiacie się, że tak zrobiony kurczak będzie zbyt słony, to zupełnie niepotrzebnie, jest w sam raz. Co jeszcze? Nam taki kurczak smakował bardziej niż ten popularny z rusztu.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • wypatroszony kurczak 1 sztuka (około 2 kg)
  • suszony tymianek 1 łyżka
  • przyprawa do drobiu 2 łyżki
  • czosnek granulowany 2 łyżki
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • sól do pieczenia 1/2 kg
Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy nadmiar skóry. Następnie nacieramy go przyprawami, zarówno w środku, jak i na zewnątrz, odstawiamy na noc do lodówki.
Po upływie tego czasu przekładamy go, piersiami do góry, do naczynia żaroodpornego wysypanego solą.

Tak przygotowane mięso pieczemy bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny*, nie odwracamy. W trakcie pieczenia mięsa dzieją się dwie
rzeczy. Po pierwsze tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, dzięki czemu mięso staje się dietetyczne a jednak smaczne. Po drugie wysoka temperatura powoduje, że
sól w połączeniu z tłuszczem paruje, dzięki czemu w piekarniku utrzymuje się właściwa wilgotność, co z kolei sprawia, że nasze mięso jest miękkie i niewysuszone.

*Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kurczaka. Jeżeli cały kurczak waży 1 kg, to pieczemy go przez godzinę, jeśli natomiast waży 2 kg, to przez dwie godziny.

Smacznego.



2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.