Jeżeli obawiacie się, że tak zrobiony kurczak będzie zbyt słony, to zupełnie niepotrzebnie, jest w sam raz. Co jeszcze? Nam taki kurczak smakował bardziej niż ten popularny z rusztu.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- wypatroszony kurczak 1 sztuka (około 2 kg)
- suszony tymianek 1 łyżka
- przyprawa do drobiu 2 łyżki
- czosnek granulowany 2 łyżki
- pieprz czarny mielony
- sól do pieczenia 1/2 kg
Kurczaka myjemy, osuszamy, odcinamy nadmiar skóry. Następnie nacieramy go przyprawami, zarówno w środku, jak i na zewnątrz, odstawiamy na noc do lodówki.
Po upływie tego czasu przekładamy go, piersiami do góry, do naczynia żaroodpornego wysypanego solą.
Tak przygotowane mięso pieczemy bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2 godziny*, nie odwracamy. W trakcie pieczenia mięsa dzieją się dwie
rzeczy. Po pierwsze tłuszcz z kurczaka wytapia się i wsiąka w sól, dzięki czemu mięso staje się dietetyczne a jednak smaczne. Po drugie wysoka temperatura powoduje, że
sól w połączeniu z tłuszczem paruje, dzięki czemu w piekarniku utrzymuje się właściwa wilgotność, co z kolei sprawia, że nasze mięso jest miękkie i niewysuszone.
*Czas pieczenia jest uzależniony od wagi kurczaka. Jeżeli cały kurczak waży 1 kg, to pieczemy go przez godzinę, jeśli natomiast waży 2 kg, to przez dwie godziny.
Smacznego.
Super przepis na pysznego kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńKarolinko jest faktycznie pyszny i mało z nim zachodu :)
Usuń