sobota, 18 lipca 2015

Surówka z młodej kapusty

Surówka kapuściana z boczkiem wędzonym, która nie musi być dodatkiem do obiadu. Wystarczy świeże pieczywko i mamy samodzielne danie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • młoda kapusta 1/2 główki
  • boczek wędzony 200 g
  • marchew 1 sztuka
  • sól
  • majonez 2 łyżki
  • musztarda francuska 1 łyżka

Sposób wykonania:
Kapustę drobno poszatkować, posolić, odstawić na pół godziny. Po tym czasie zalać ciepłą wodą, odstawić jeszcze na 10 minut, odcisnąć. Marchew obrać,
zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do kapusty. Boczek wędzony pokroić w plasterki, usmażyć na patelni, lekko przestudzić, dodać do surówki.
W kubeczku wymieszać majonez z musztardą. Sosem zalać surówkę, wszystko razem wymieszać.

Uwaga: Nie musimy używać majonezu. Jeżeli preferujemy lżejsze surówki, możemy dodać wyłącznie musztardę (odpowiednio zwiększyć jej ilość),
wymieszaną z łyżeczką soku z cytryny.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.