wtorek, 14 lipca 2015

Pasta kanapkowa z bobu

Pasty śniadaniowe są bardzo lubiane przez moich domowników. Staram się szukać nowych połączeń i urozmaicać pasty, aby nam się nie znudziły.
Dzisiaj polecam sezonową pastę z bobu i świeżej mięty, której mam w ogrodzie pod dostatkiem.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • bób 150 g
  • sól
  • posiekana świeża mięta 4 łyżki
  • ser kozi 50 g
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • olej Kujawski z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Sposób wykonania:
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (pół łyżeczki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki.
Obrany bób blendujemy z jogurtem, olejem i serem kozim. Doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, łączymy z posiekanymi listkami mięty.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.