Dzisiaj polecam sezonową pastę z bobu i świeżej mięty, której mam w ogrodzie pod dostatkiem.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- bób 150 g
- sól
- posiekana świeża mięta 4 łyżki
- ser kozi 50 g
- jogurt naturalny 1 łyżka
- olej Kujawski z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
- świeżo mielony kolorowy pieprz
Sposób wykonania:
Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy (pół łyżeczki), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Ugotowany bób studzimy, następnie obieramy ze skórki.
Obrany bób blendujemy z jogurtem, olejem i serem kozim. Doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem, łączymy z posiekanymi listkami mięty.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.