wtorek, 21 lipca 2015

Lody mocno orzechowe

Lody orzechowe uwielbiam, to mój smak. Jeżeli idę gdziekolwiek na lody, to tam gdzie mają smak orzechowy. Gdyby przypadkiem nie było takich lodów, nie wchodzę.
Ostatnio przyszło olśnienie: trzeba samemu zrobić to, co kocham najbardziej.
Teraz wystarczy otworzyć lodówkę i delektować się lodami z orzechów włoskich.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mleko 1 szklanka
  • orzechy włoskie 100 g
  • żółtka 3 sztuki
  • cukier 80 g
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności zmielić orzechy, następnie zagotować mleko. Żółtka z cukrem ubić na parze*, wlać ciepłe mleko i nadal ubijać masę mleczno- jajeczną na parze.
Gdy będzie jednolita, wsypać zmielone orzechy, aby zaparzyły się w ciepłej masie. Następnie zestawić naczynie z masą na ściereczkę, ubijać aż do ochłodzenia masy. Zimną masę przelać do pojemnika, schłodzić kilka godzin w zamrażalniku.


* W garnku zagotowujemy pół garnka wody, zmniejszamy płomień do minimum. Następnie stawiamy na garnek miskę z żółtkami i cukrem, powolutku ubijamy trzepaczką do momentu, aż masa stanie się gęsta, zwiększy swoją objętość i będzie miała jasny kolor.  

Uwaga: Do momentu wlania mleka, masę ubijałam trzepaczką sprężynową, następnie zmieniłam na rózgową, aby zredukować efekt pryskania.

Smacznego.



4 komentarze:

  1. U mnie z orzechowymi mogą konkurować jedynie miętowe z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię lody orzechowe, powinnam w końcu sama przygotować :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.