Ostatnio przyszło olśnienie: trzeba samemu zrobić to, co kocham najbardziej.
Teraz wystarczy otworzyć lodówkę i delektować się lodami z orzechów włoskich.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mleko 1 szklanka
- orzechy włoskie 100 g
- żółtka 3 sztuki
- cukier 80 g
W pierwszej kolejności zmielić orzechy, następnie zagotować mleko. Żółtka z cukrem ubić na parze*, wlać ciepłe mleko i nadal ubijać masę mleczno- jajeczną na parze.
Gdy będzie jednolita, wsypać zmielone orzechy, aby zaparzyły się w ciepłej masie. Następnie zestawić naczynie z masą na ściereczkę, ubijać aż do ochłodzenia masy. Zimną masę przelać do pojemnika, schłodzić kilka godzin w zamrażalniku.
* W garnku zagotowujemy pół garnka wody, zmniejszamy płomień do minimum. Następnie stawiamy na garnek miskę z żółtkami i cukrem, powolutku ubijamy trzepaczką do momentu, aż masa stanie się gęsta, zwiększy swoją objętość i będzie miała jasny kolor.
Uwaga: Do momentu wlania mleka, masę ubijałam trzepaczką sprężynową, następnie zmieniłam na rózgową, aby zredukować efekt pryskania.
Smacznego.
U mnie z orzechowymi mogą konkurować jedynie miętowe z czekoladą :)
OdpowiedzUsuńU mnie orzechowych nic nie przebije :)
UsuńTeż lubię lody orzechowe, powinnam w końcu sama przygotować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, takie domowe są najlepsze :)
Usuń