wtorek, 21 lipca 2015

Ogórki kiszone w słoikach

Z serii: Zapasy na zimę! Trudno się bez nich obejść, gdy na zewnątrz zimno i pada śnieg. Mają niepowtarzalny smak.Idealne do sałatek, jako dodatek do obiadu i do kanapek.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeże ogórki (tyle, ile uda się nazbierać na działce danego dnia)
  • czosnek 1-2 ząbki do każdego słoika
  • świeży chrzan (korzeń): do każdego słoika dajemy kawałek długości około 5 cm
  • marchew 3- 4 plasterki do każdego słoika
  • gałązki świeżego kopru (1 gałązka do słoika)
  • sól 3 łyżki na litr wody
Sposób wykonania:
Po pierwsze trzeba przygotować wszystkie składniki, które będą nam potrzebne, czyli: Myjemy i obieramy marchewkę, myjemy koper i ogórki, obieramy czosnek i chrzan.
Wyparzamy słoiki typu Wecka, przygotowujemy gumowe uszczelki i sprężyny.


Na spód każdego słoika dajemy koper, następnie układamy ogórki. Staramy się układać je dość ciasno, aby weszło ich jak najwięcej, w zimie będą jak znalazł.
U mnie do jednego słoika wchodzi, mniej więcej, 8- 9 ogórków średniej wielkości.
Do słoików wrzucamy dodatki: chrzan, czosnek, marchewkę.
Zagotowujemy wodę z solą. Słoną wodą zalewamy ogórki (gorącą). Woda powinna sięgać 3 cm poniżej brzegów słoi. W zależności od tego, jak ciasno ułożyliśmy ogórki,
do słoika wchodzi około 1/2 l słonej wody, czasami trochę więcej.
Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, nakładamy suche gumowe uszczelki, pokrywy i sprężyny. Słoiki odstawiamy do ostygnięcia,
następnie przekładamy do spiżarni.

Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.