Jeżeli nie próbowaliście takiego połączenia, koniecznie musicie to zmienić. Przypadnie do gusty miłośnikom wyrazistych smaków i wegetarianom.
Całe danie powstało z potrzeby chwili, z konieczności zagospodarowania trawy cytrynowej i cukinii. Powiem szczerze, że na początku nie wiedziałam czy połączenie
cukinii z kaparami, trawą cytrynową i curry ma sens i czy obroni się smakowo.
Danie zaskoczyło mnie jednak na plus i to do tego stopnia, że w najbliższych dniach gotuję je ponownie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- cukinia 1 sztuka (mała)
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny lub kolorowy świeżo mielony
- curry 1 łyżeczka
- kapary marynowane 2 łyżki
- śmietanka 30% 3 łyżki
- ryż 100 g (1 torebeczka)
- trawa cytrynowa 1 sztuka
Sposób wykonania:
Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach cukinia powinna puścić sok, jeżeli tego nie zrobi, dodajemy 2 łyżki wody, żeby się nie przypaliła. Następnie do cukinii wsypujemy łyżeczkę curry i dusimy ją do momentu, gdy będzie chrupiąca, ale jednocześnie wystarczająco miękka, aby ją zjeść.
Wówczas dodajemy kapary osączone z zalewy. Całość dusimy jeszcze dwie minuty, odstawiamy z palnika, dodajemy śmietankę.
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem posiekanej trawy cytrynowej.
Ugotowany ryż podajemy z potrawką warzywną.
Smacznego.
A ja właśnie się zastanawiałam, co zrobić z cukinią. Pomysł ciekawy. Wypróbuję to połączenie curry i cukinii. Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńDla mnie super jedzonko, więc polecam :)
Usuń