poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Cukinia curry i ryż w trawie cytrynowej

Jeżeli nie próbowaliście takiego połączenia, koniecznie musicie to zmienić. Przypadnie do gusty miłośnikom wyrazistych smaków i wegetarianom.
Całe danie powstało z potrzeby chwili, z konieczności zagospodarowania trawy cytrynowej i cukinii. Powiem szczerze, że na początku nie wiedziałam czy połączenie  
cukinii z kaparami, trawą cytrynową i curry ma sens i czy obroni się smakowo.
Danie zaskoczyło mnie jednak na plus i to do tego stopnia, że w najbliższych dniach gotuję je ponownie. 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukinia 1 sztuka (mała)
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny lub kolorowy świeżo mielony
  • curry 1 łyżeczka
  • kapary marynowane 2 łyżki
  • śmietanka 30% 3 łyżki
  • ryż 100 g (1 torebeczka)
  • trawa cytrynowa 1 sztuka

Sposób wykonania:
Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach cukinia powinna puścić sok, jeżeli tego nie zrobi, dodajemy 2 łyżki wody, żeby się nie przypaliła. Następnie do cukinii wsypujemy łyżeczkę curry i dusimy ją do momentu, gdy będzie chrupiąca, ale jednocześnie wystarczająco miękka, aby ją zjeść.
Wówczas dodajemy kapary osączone z zalewy. Całość dusimy jeszcze dwie minuty, odstawiamy z palnika, dodajemy śmietankę.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem posiekanej trawy cytrynowej.
Ugotowany ryż podajemy z potrawką warzywną.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. A ja właśnie się zastanawiałam, co zrobić z cukinią. Pomysł ciekawy. Wypróbuję to połączenie curry i cukinii. Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.