Składniki, których będziemy potrzebować:
- śliwki węgierki 1 kg
- cukier 2 szklanki
- wódka 0.5 l
Sposób wykonania:
Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować. Tak przygotowane włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zakręcony słoik odstawić na 4 tygodnie, pamiętając aby nim potrząsać co kilka dni. Po miesiącu zlać alkohol, odstawić.
Śliwki zasypać cukrem, pozostawić na 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Następnie zlać syrop, który nam powstał i połączyć go z wcześniej zlanym alkoholem.
Nalewkę przelać do butelki, zakręcić, odstawić do leżakowania :-) ... minimum 3 miesiące.
Smacznego.
U mnie dużo śliwek w tym roku i też się skuszę :) pozdrawiam Beatko
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńŚliwki już mam. Jadę do sklepu po gorzałę
OdpowiedzUsuń