poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Nalewka śliwkowa

Taka niby śliwowica, ale jednak troszkę mniej %. W każdym razie polecam, warto zrobić i spróbować.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • śliwki węgierki 1 kg
  • cukier 2 szklanki
  • wódka 0.5 l


Sposób wykonania:
Śliwki umyć, osuszyć na sicie, wypestkować. Tak przygotowane włożyć do słoja, zalać alkoholem. Zakręcony słoik odstawić na 4 tygodnie, pamiętając aby nim potrząsać co kilka dni. Po miesiącu zlać alkohol, odstawić.
Śliwki zasypać cukrem, pozostawić na 2 tygodnie. W tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić.
Następnie zlać syrop, który nam powstał i połączyć go z wcześniej zlanym alkoholem.
Nalewkę przelać do butelki, zakręcić, odstawić do leżakowania :-) ... minimum 3 miesiące.


Smacznego.

3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.