Składniki, których będziemy potrzebować:
- pomidory czerwone dojrzałe 3 kg
- sól 3 łyżki
- woda 3 litry
Sposób wykonania:
Dojrzałe, twarde pomidory umyć, ułożyć ciasno w słoikach typu Wecka. Zagotować wodę z solą. Słoną wodą zalać pomidory (gorącą), powinna sięgać 3 cm poniżej brzegów słoi.
Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, nałożyć suche gumowe uszczelki, pokrywy i sprężyny. Wstawić słoiki do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością ciepłej wody*, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.
Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut. Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić, zdjąć sprężyny**.
Gotowe przetwory przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
*To bardzo ważne, aby włożyć słoiki do ciepłej wody. Włożenie gorących słoików do zimnej wody spowodowałoby ich pęknięcie.
**Można zdjąć sprężyny, ale nie jest to konieczne. Można je odpiąć dopiero przy otwieraniu przetworów.
Uwaga: Do słoika wchodzi mniej więcej pół kilograma pomidorów i około 1/2 litra słonej wody. Tak więc z podanych proporcji powinniśmy uzyskać 6 słoików gotowego produktu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.