wtorek, 25 sierpnia 2015

Pomidory całe pasteryzowane

Domowe pomidory w słoikach. Idealne na zupę pomidorową.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pomidory czerwone dojrzałe 3 kg
  • sól 3 łyżki
  • woda 3 litry

Sposób wykonania:

Dojrzałe, twarde pomidory umyć, ułożyć ciasno w słoikach typu Wecka. Zagotować wodę z solą. Słoną wodą zalać pomidory (gorącą), powinna sięgać 3 cm poniżej brzegów słoi.

Słoiki (ich brzegi) dokładnie wytrzeć suchą ściereczką, nałożyć suche gumowe uszczelki, pokrywy i sprężyny. Wstawić słoiki do dużego garnka wyłożonego papierem (u mnie papier szary do pakowania), z taką ilością ciepłej wody*, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików.

Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawić w stanie wrzenia około 40 minut. Wówczas słoiki wyjąć, np. na stolnicę, ostudzić, zdjąć sprężyny**.
Gotowe przetwory przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.


*To bardzo ważne, aby włożyć słoiki do ciepłej wody. Włożenie gorących słoików do zimnej wody spowodowałoby ich pęknięcie.

**Można zdjąć sprężyny, ale nie jest to konieczne. Można je odpiąć dopiero przy otwieraniu przetworów.

Uwaga: Do słoika wchodzi mniej więcej pół kilograma pomidorów i około 1/2 litra słonej wody. Tak więc z podanych proporcji powinniśmy uzyskać 6 słoików gotowego produktu.

Smacznego.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.