Co tu dużo mówić, miała rację, bo ta jajecznica zawiera wszystko co dobre. Podsmażona kiełbasa z cebulką nadaje całości pięknego aromatu i wyrazistego smaku. Do tego mamy jeszcze pieczarki i paprykę. Czego chcieć więcej?
Składniki, których będziemy potrzebować:- jajka 8 sztuk
- kiełbasa podwawelska 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- pieczarki 10 sztuk
- papryka żółta stożkowa 3 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- smalec 1 łyżeczka
Z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę i pieczarki obieramy ze skórki. Paprykę, cebulę oraz kiełbasę kroimy w kostkę, natomiast pieczarki w półplasterki.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć kiełbasę, gdy jest lekko zrumieniona, dodajemy cebulę. Całość smażymy do momentu zeszklenia cebuli, dodajemy pieczarki i paprykę.
Pieczarki najprawdopodobniej wydzielą pewną ilość wody. To sprawi, że nasze warzywka przez chwilę będą się bardziej dusić niż smażyć. Dzięki temu będą miękkie i nam się nie przypalą :)
Po kilku minutach woda odparuje. Wówczas warzywa z kiełbaską zestawiamy z palnika, wbijamy jajka. Całość energicznie mieszamy, doprawiamy do smaku.
Masę jajeczną powoli podgrzewamy, jednocześnie delikatnie mieszając. Smażymy kilka minut, do momentu aż masa się zetnie. Gotową jajecznicę podajemy od razu, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Smacznego.
Jajecznica na niedzielne śniadanko u mnie od lat obecna. Bardzo sycąca propozycja. Wiadomo śniadanie to podstawa :)
OdpowiedzUsuńFakt, sycąca jest bardzo. Przynajmniej nic więcej nie jest potrzebne do jedzenia, bo każdy się naje jajecznicą :P
Usuń