- świeże ogórki 4 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- sałatka włoska (po dwie łyżki do każdej połówki ogórka)
Sposób wykonania:
Ogórki obieramy (zawsze od strony jasnej do ciemnej, wówczas nie będą goryczkowate), kroimy wzdłuż na połowę, wydrążamy miąższ.
Powstają ogórkowe łódeczki, które solimy, oprószamy pieprzem i mieloną papryką, odstawiamy na kilka minut. Wylewamy wodę, która zgromadziła się w ogórkach.
Łódeczki faszerujemy sałatką jarzynową.
Uwaga: Wydrążony miąższ, aby się nie zmarnował, możemy użyć do sałatki.
Smacznego.
Fajna przekąska! Pomysłowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie podana sałatka. Nie wpadłabym na taki pomysł. Idealny na imprezki :)
OdpowiedzUsuń