Składniki, których będziemy potrzebować:
- nać pietruszki 2- 3 pęczki
Sposób wykonania:
Suszenie:
Nać z pietruszki myjemy, osuszamy, siekamy bardzo drobno. Następnie wrzucamy do pudełka wyłożonego papierem i wystawiamy na słońce.
Nać suszymy przez około 7 dni (każdego dnia kilka godzin), następnie zsypujemy do słoiczków, które szczelnie zamykamy, aby zapach nam nie "uciekł".
Mrożenie:
Nać z pietruszki myjemy, osuszamy, siekamy bardzo drobno. Posiekaną zieleninę wkładamy do plastikowego pojemnika i zamrażamy.
Zawsze tak zamrażam pietruszkę i koperek. Zimą są super :)
OdpowiedzUsuńSuszona pietruszka nie ma takiego aromatu. A taka świeża, pycha.
Ja też wolę mrozić :)
OdpowiedzUsuńA ja wolę unikać mrożenia... chociaż truskawki mrożę kilogramami!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
A ja robię i taką i taką :D
OdpowiedzUsuń