wtorek, 6 października 2015

Ciasto migdałowe z porzeczkami

Ciasto drożdżowe na bazie mąki migdałowej, z porzeczkami i migdałową kruszonką. Pyszności... koniecznie musicie spróbować.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna 300 g
  • mąka migdałowa 200 g
  • drożdże 70 g
  • jogurt naturalny 300 g
  • cukier 8 łyżek
  • jajko 1 sztuka
  • żółtka 2 sztuki
  • szczypta soli
  • mleko 6 łyżek
kruszonka:
  • mąka migdałowa 50 g
  • mąka pszenna 50 g
  • masło 25 g
  • cukier 25 g
dodatkowo:
  • owoce czarnej porzeczki zasypane w cukrze 200- 300 g

Sposób wykonania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego, najlepiej zrobić to wykorzystując robota kuchennego, jeżeli jednak go nie posiadacie, tutaj podaję jak zrobić ciasto drożdżowe tradycyjnie i bez sprzętów elektrycznych. Ja ostatnio zrobiłam się wygodna i zarabiam ciasto w malakserze.
 
A więc do dzieła: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i część mąki pszennej. Sporządzamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypujemy do malaksera, dodajemy żółtka, jajko, mąkę migdałową, cukier, jogurt, szczyptę soli. Na końcu wlewamy dojrzały, łanie wyrośnięty zaczyn.
Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto rośnie my przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na nią przewidziane wkładamy do miski, zagniatamy dłonią do połączenia składników.
Gotowe, wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na cieście układamy owoce. Ciasto posypujemy kruszonką, pieczemy godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
 
Smacznego.


2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.