Delikatne mięso z kurczaka w sosie miodowo- musztardowym. W tym daniu mieszają się ze sobą smaki słodkie i ostre, do tego delikatna nuta mandarynki.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- pałki z kurczaka 2 sztuki
- musztarda jałowcowa 4 łyżki
- miód 2 łyżki
- sól
- cebula 1 sztuka
- mandarynka 1 sztuka
dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć, posolić. Z miodu i musztardy jałowcowej sporządzić marynatę, połowę przeznaczy na posmarowanie pałek.
Mięso wstawić na 15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć pałki z kurczaka, obsmażyć z obu stron na złoto. Podlać wodą i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w piórka.
Sos: Wycisnąć sok z połowy mandarynki, połączyć z pozostałą częścią marynaty. Składniki dobrze ze sobą wymieszać.
Mięsko podawać polane sosem.
Smacznego.
Fajny pomysł z mandarynką. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń