niedziela, 4 października 2015

Pałki z kurczaka w musztardzie jałowcowej

Delikatne mięso z kurczaka w sosie miodowo- musztardowym. W tym daniu mieszają się ze sobą smaki słodkie i ostre, do tego delikatna nuta mandarynki.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pałki z kurczaka 2 sztuki
  • musztarda jałowcowa 4 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • sól
  • cebula 1 sztuka
  • mandarynka 1 sztuka
dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Pałki z kurczaka umyć, osuszyć, posolić. Z miodu i musztardy jałowcowej sporządzić marynatę, połowę przeznaczy na posmarowanie pałek.
Mięso wstawić na 15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć pałki z kurczaka, obsmażyć z obu stron na złoto. Podlać wodą i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w piórka.

Sos: Wycisnąć sok z połowy mandarynki, połączyć z pozostałą częścią marynaty. Składniki dobrze ze sobą wymieszać.
Mięsko podawać polane sosem.

Smacznego.

1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.