piątek, 9 października 2015

Fasolka "mamut" z bułką tartą

Przepis z serii wspomnienie lata. Pyszna polska fasolka, podana w tradycyjny sposób. Pasuje do mięska, ryby, można też zajadać się nią solo.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • żółta fasola "mamut" 500g
  • sól
  • bułka tarta 3 łyżki
  • masło 3 łyżki

Sposób wykonania:
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czas gotowania to około 15- 20 minut, od momentu gdy całość zacznie wrzeć.
Ugotowaną fasolkę odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy go do czasu, aż będzie zrumienione i pachnące, wówczas dodajemy bułkę tartą. Całość
podsmażamy przez chwilę, następnie wrzucamy fasolkę, mieszamy i podajemy.


Smacznego.

Jesień pełna warzyw

2 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze takiej fasolki "mamut" ale zwykłą szparagową uwielbiam robioną w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię tak fasolkę. Klasyka, ale pyszna :)
    Fasolkę podana w ten sposób uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.