sobota, 10 października 2015

Naleśniki z nadzieniem orzechowym

Jedna z moich ulubionych sposobów podania naleśników, rodem z kuchni węgierskiej. Zmodyfikowany przepis na naleśniki a la Gundel.
Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto na naleśniki:
  • mleko 1 szklanka
  • woda mineralna gazowana 1 szklanka
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 200- 250 g
  • szczypta soli
nadzienie:
  • orzechy włoskie mielone 150 g
  • cukier puder 4 łyżki
  • mleko 1/2 szklanki
  • rum 2 łyżki
dodatkowo:
  • czekolada mleczna z orzechami 50 g
  • przegotowana woda 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • masło do obsmażenia gotowych naleśników 1 łyżka

Sposób wykonania:
Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.


Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko zagotować. Ciepłym mlekiem zalać orzechy, wymieszać. Gdy masa przestygnie, dodać rum.
Ostatecznie nadzienie powinno mieć dość luźną konsystencję, aby łatwo można je rozprowadzić na naleśnikach.


Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać wodę. Ogrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Uważać,
aby czekolada się nie przypaliła, w razie konieczności dodać odrobinę więcej przegotowanej wody.


Na każdego naleśnika nakładać łyżkę nadzienia. Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle. Podawać polane polewą czekoladową.

Smacznego.

1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.