Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto na naleśniki:
- mleko 1 szklanka
- woda mineralna gazowana 1 szklanka
- jajka 2 sztuki
- mąka pszenna 200- 250 g
- szczypta soli
nadzienie:
- orzechy włoskie mielone 150 g
- cukier puder 4 łyżki
- mleko 1/2 szklanki
- rum 2 łyżki
dodatkowo:
- czekolada mleczna z orzechami 50 g
- przegotowana woda 2 łyżki
- olej do smażenia
- masło do obsmażenia gotowych naleśników 1 łyżka
Sposób wykonania:
Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.
Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko zagotować. Ciepłym mlekiem zalać orzechy, wymieszać. Gdy masa przestygnie, dodać rum.
Ostatecznie nadzienie powinno mieć dość luźną konsystencję, aby łatwo można je rozprowadzić na naleśnikach.
Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać wodę. Ogrzewać do momentu rozpuszczenia czekolady. Uważać,
aby czekolada się nie przypaliła, w razie konieczności dodać odrobinę więcej przegotowanej wody.
Na każdego naleśnika nakładać łyżkę nadzienia. Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle. Podawać polane polewą czekoladową.
Smacznego.
Bardzo fajne naleśniki :)
OdpowiedzUsuń