Składniki, których będziemy potrzebować:
- polędwiczka wieprzowa 1 sztuka
- czosnek 6 ząbków
- smalec 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny
- pieprz biały
- sos serowy kliknij tutaj
Sposób wykonania:
Polędwicę oprószyć czarnym pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie obsmażyć na smalcu.
Mięso podlać wodą (powinna przykryć mięso do połowy), wsypać łyżeczkę białego pieprzu i pół łyżeczki soli.
Polędwiczkę dusić pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec (10 minut przed końcem) duszenia dodać czosnek, który spowoduje, że mięso będzie bardziej aromatyczne.
Gotową polędwiczkę pokroić na grubsze plastry. Podawać z sosem serowym, na który przepis znajdziecie tutaj.
Smacznego.
Bardzo fajny sos. Polędwiczki wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają :-) Aż się głodna zrobiłam.
OdpowiedzUsuń