Składniki, których będziemy potrzebować:
- pieczarki 1 kg
- cebula 1 sztuka
- mąka pszenna 1 łyżka
- śmietana 18% 3 łyżki
- masło 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- ryż 100 g (u mnie brązowy)
Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane podsmażyć na maśle. Następnie pieczarki podlać niewielką ilością wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 minut. Ze śmietany i mąki sporządzić zawiesinę, którą należy wlać do sosu pod koniec duszenia. Całość zagotować.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania około 20 minut. Podawać z pieczarkami w śmietanie.
Smacznego.
To musi być pyszne, uwielbiam podobne dania :)
OdpowiedzUsuń