piątek, 13 listopada 2015

Ryż z pieczarkami w śmietanie

Smaczny i prosty dodatek do drugiego dania.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pieczarki 1 kg
  • cebula 1 sztuka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ryż 100 g (u mnie brązowy)

Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę pokroić w kostkę. Tak przygotowane podsmażyć na maśle. Następnie pieczarki podlać niewielką ilością wody, doprawić solą i pieprzem, dusić przez 15 minut. Ze śmietany i mąki sporządzić zawiesinę, którą należy wlać do sosu pod koniec duszenia. Całość zagotować.

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Czas gotowania około 20 minut. Podawać z pieczarkami w śmietanie.

Smacznego.

Grzyby i warzywa jesienne. 2015

1 komentarz:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.