wtorek, 19 stycznia 2016

Sos pieczarkowo- pomidorowy

Czas pogodzić zwolenników sosu pieczarkowego i zwolenników sosu pomidorowego. Sos pieczarkowo- pomidorowy, tak zwane dwa w jednym. Polecam.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pieczarki 1/2 kg 
  • cebula 1 sztuka 
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka 
  • sól
  • pieprz czarny mielony 
  • śmietana 18% 2 łyżki 
  • mąka pszenna 1/2 łyżki 
  • masło 1 łyżka

Sposób wykonania:
Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i cebulę, posolić, smażyć przez chwilę.
Następnie wlać szklankę wody, pieczarki dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym, utrzeć z mąką. Zahartować odrobiną gorącego sosu, wlać do pieczarek, zagotować. Sos doprawić do smaku.


Podałam jako dodatek do tarty serowej ze szparagami.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.