poniedziałek, 11 lipca 2016

Babeczki z agrestowym kisielkiem

Kruche ciasto, lekko kwaskowate nadzienie agrestowe, oto cały sekret moich babeczek. A, no tak... babeczki mają jeszcze jedną ważną cechę, są praktycznie fit lekkie ;) Niby ciasto słodkie, kruche, ale za to nadzienie owocowe, bez grama tłuszczu. Można jeść bez wyrzutów sumienia :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kruche słodkie korpusy na babeczki (tym razem gotowe) 30 sztuk
nadzienie:

  • agrest 400 g
  • truskawki 150 g
  • cukier 200 g
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • woda 4 łyżki
polewa czekoladowa:
  • czekolada gorzka 50 g
  • śmietanka 18% do zup i sosów 2 łyżki
dodatkowo:
  • agrest do dekoracji 100 g

 
Sposób wykonania:
Owoce umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem, odstawić na godzinę. Następnie smażyć około 45 minut, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pesteczek. Gotowy mus ponownie ogrzewać. W garnuszku rozmieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Zawiesinę wlać do owoców, rozprowadzić starannie. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, aż krem (kisiel) zgęstnieje. Nadzienie odstawić do wystudzenia.



 
W tym czasie połamaną na kawałeczki czekoladę wrzucić do rondelka, wlać śmietankę i ogrzewać, ciągle mieszając. Po kilku minutach powstanie nam płynna polewa,
którą należy posmarować wszystkie korpusy babeczek, zabezpieczając je w ten sposób przed nadmiernym namoknięciem ze strony kisielu.



Do tak przygotowanych korpusów nakładać owocowe nadzienie. Babeczki udekorować owocami agrestu.


Tutaj link, gdyby ktoś miał ochotę upiec pyszne, domowe korpusy do babeczek, polecam.

Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.