dodawać, aby osiągnąć smaczny efekt, czyli w tym wypadku przekąskę grillowaną na ciepło. Wystarczy kilka grzanek, świeże pomidorki i możemy zachwycać gości.
- ser Halloumi 1 opakowanie (225 g)
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- pomidorki koktajlowe 100 g
- grzanki, czyli chleb z grilla 4- 5 kromek
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób wykonania:
Ser kroimy w plastry o grubości 1.5 centymetra, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek, układamy na tacce do smażenia i grillujemy z obu stron po 2- 3 minuty.
Można krócej, można dłużej, w zależności jak ciemny serek chcemy uzyskać. W tym samym czasie grillujemy również chlebek, tylko raczej krócej niż ser ;)
Gotowe plastry sera układamy na grzankach, podajemy z pomidorkami i listkami świeżej bazylii.
Nie znam tego sera...
OdpowiedzUsuńSer popularny w Grecji, powstaje z mleka koziego zmieszanego z krowim. Jest dość elastyczny więc dobrze się smaży na grillu i nie rozpada. Kupiłam w L.. na tygodniu greckim ;)
Usuń