Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po 500 ml.
- czereśnie 1 kg
- cukier brązowy 500 g
- ocet winny 100 ml
- ocet spirytusowy 100 ml
- woda 200 ml
dodatkowo:
- kora cynamonowa 3 laski
Sposób wykonania:
Owoce myjemy, przycinamy lub odrywamy ogonki. Czereśnie możemy wydrylować, ale ja od ubiegłego sezonu do tego rodzaju przetworów daję owoce z pestkami i krótkimi
ogonkami. Tak przygotowane czereśnie można wygodnie zajadać chwytając za ogonki :)
Umyte i osuszone owoce przekładamy do słoiczków. Na wierzch każdego wypełnionego owocami słoiczka dajemy laskę kory cynamonowej.
W garnku zagotowujemy składniki przeznaczone na zalewę. Całość gotujemy 2- 3 minuty. Gorącym płynem zalewamy czereśnie.
Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, słoiki zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia, najlepiej na drewnianej deseczce.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.