środa, 10 sierpnia 2016

Ciasto czekoladowe z cukinią

Przepis inspirowany... Pozdrawiam R'n'G Kitchen :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • jajka 4 sztuki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier brązowy 1/2 szklanki (Jeżeli lubicie słodkie ciasto dajcie 1 szklankę cukru)
  • kakao 1 łyżka
  • czekolada mleczna 80 g
  • woda 1 łyżka
  • olej 1/2 szklanki
  • cukinia starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g

Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy na kawałeczki, wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę. Całość ogrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia.

Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na puszystą, gęstą masę. Następnie dodajemy mąkę, składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto w tym momencie może wydawać się zbyt gęste, ale to nic. Dodajemy do niego kolejno utartą cukinię i olej, następnie kakao i rozpuszczoną czekoladę.
Pod koniec wsypujemy łyżkę sody i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (keksówki).


Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, przez 30 minut, po czym
obniżamy temperaturę na 170 stopni i dopiekamy ciasto przez 20- 25 minut.


Smacznego.

3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.