Składniki, których będziemy potrzebować:
- jajka 4 sztuki
- mąka pszenna 2 szklanki
- cukier brązowy 1/2 szklanki (Jeżeli lubicie słodkie ciasto dajcie 1 szklankę cukru)
- kakao 1 łyżka
- czekolada mleczna 80 g
- woda 1 łyżka
- olej 1/2 szklanki
- cukinia starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki
- soda oczyszczona 1 łyżka
- skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g
Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy na kawałeczki, wrzucamy do rondelka, dodajemy wodę. Całość ogrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do przestudzenia.
Jajka łączymy z cukrem i ubijamy na puszystą, gęstą masę. Następnie dodajemy mąkę, składniki mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto w tym momencie może wydawać się zbyt gęste, ale to nic. Dodajemy do niego kolejno utartą cukinię i olej, następnie kakao i rozpuszczoną czekoladę.
Pod koniec wsypujemy łyżkę sody i skórkę pomarańczową. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które następnie przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (keksówki).
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, przez 30 minut, po czym
obniżamy temperaturę na 170 stopni i dopiekamy ciasto przez 20- 25 minut.
Smacznego.
Również pozdrawiamy ;)
OdpowiedzUsuńCiasto z cukinii? Bardzo ciekawe. Muszę wypróbować twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco. Pozdrawiam :)
Usuń