czwartek, 11 sierpnia 2016

Pomarańczowy szpinak, czyli sałatka obiadowa extra olive oil

Propozycja na urozmaicenie prostej sałatki ze szpinaku, a to wszystko za sprawą szafranu i oliwy z nutą pomarańczy. 
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • świeży szpinak 100 g
  • ser sałatkowy feta (kostka) 1 opakowanie (200 g)
  • ogórek gruntowy świeży 2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe 200 g
  • oliwa z oliwek o delikatnym aromacie pomarańczy 1 łyżka
  • sól
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta szafranu


Sposób wykonania:
Szpinak myjemy, osuszamy na durszlaku. Ser feta osączamy z zalewy. Ogórki i pomidory myjemy. Ogórki obieramy, kroimy w półplasterki, pomidorki dzielimy na połówki.
Oliwę mieszamy z odrobiną białego pieprzu i szafranu. Do misy wrzucamy przygotowane warzywa, dodajemy szczyptę soli, wlewamy oliwę z szafranem.
Całość delikatnie mieszamy. Sałatka świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.


Polecam przepis na filet z kurczaka zawijany w szynce szwarcwaldzkiej

Smacznego.

3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.